Tuesday, December 4, 2012

..Manfaatkan peluang yang diberi...

..Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum..Selamat Datang December,bermaksud kita hampir di akhir tahun 2012.Pengajian saya pun dah semakin hampir ke penghujung sem,pejam celik dah hampir satu sem saya diberi peluang untuk menuntut Ilmu disini. Peluang..?? tak kisah apa2 peluang pun,kita kena ambil dan manfaatkan sebaik mungkin.sedang asyik membaca post2 (status update) di Facebook,tiba2 terbaca di satu post nie yang mana dari Mama saya tersayang..hehe.Sekadar ingin berkongsi :
"...Salam pagi selasa utk semua... Sekadar renungan beza antara dulu dan sekarang. Musim konvo ni...ingat masa saya konvo dulu cuma ma sj hak g sbb dulu ayah Cik gu sekolah rendah tak dok cuti pah ayah xdok keto cuma motorsikal yamaha sebutir jah. Dulu masa kito belajar kat ITM Dungun ayah g atar naik teksi. Lo ni anak2 kito masuk U tak dan pun dua semester ayah kesian takut anak jalan kaki jauh bagi keto ko anak. Dulu kita paka payung sebutir jalan kaki kat ITM sura hujung.
Bersyukur lah anak2 semua..dan renungkan lah...perit susah zaman2 mak ayah dulu..dan kesenangan serta kemudahan dari allah taala utk kamu semua. Gunakan pada jalan yang baik bkn utk bermegah2..."
Ya,Alhamdulillah peluang itu diberikan kepada saya..Belum masuk sem2 dan tak habis sem1,dah diberi pinjam kenderaan untuk saya berulang alik ke kampus.syukran awi buat ayah saya..hehe.Erm,kalau difikirkan memang benar apa yang dikongsikan oleh mama saya,means kalau nak dibandingkan dengan zaman dahulu bukan main lagi susahnya mereka.Banyak bersabar dan menerima apa sahaja yang ada.Berbeza dengan sekarang,mudah sahaja kita diberi kemudahan..Adakah kita memanfaatkan kemudahan yang diberikan..?? Tepuk dada tanyalaa diri.
Pesanan saya buat diri sendiri : Manfaatkan peluang yang diberikan itu..Kemudahan yang diberi itu membuatkan saya semakin takut dan risau jika saya tidak mampu untuk menunaikan amanah dan tanggungjawab dengan sebaik mungkin.
Setakat ini dahulu,,jaga diri jaga amal dan jaga Iman. -wslm-

No comments: