Friday, April 5, 2013

"..Hijrah itu tak susah.."

...Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum...Jumuah mubarakah in shaa Allah..moga di hari lain juga turut diberkati Illahi..in shaa Allah...Alhamdulillah diberi kesempatan untuk blogging,kalau diikutkan mahu je saya update tiap saat ruangan perkongsian nie..disebabkan tanggungjawab dan amanah yang lagi perlu didahulukan,ruangan ini terpaksa dibiarkan sementara... # cuti diberi,apa lagi blogging laa..

Post ini,saya tertarik dengan isu hijrah.Bicara tentang hijrah...apa maksud hijrah yang kita faham sebenarnya..??? dari segi bahasanya hijrah itu bermaksud perpindahan.Kebisaanya hijrah ini merujuk kepada sebuah perjalanan yang diambil oleh Nabi Muhammad S.A.W dan umat Islam pd tahun 622 masihi dari Mekah ke Madinah.Tujuan hijrah ini untuk menyebarkan dakwah Islamiah.Hijrah merupakan salah satu strategi Baginda S.A.W untuk mengembangkan ajaran Islam dengan aman.Kisah itu dijadikan tauladan buat kita,saban tahun bila maal hijrah pasti ada sambutannya...baiknya lagi bila kita ambik iktibar dari peristiwa tsbt.

Hijrah juga boleh dieertikan sebagai perubahan seseorang ke arah yang lebih baik.Kita ini dilahirkan sebagai manusia biasa yang sering ada dengan kesilapan,kelemahan dan kesalahan.Walaubagaimanapun,kita diberi akal untuk berfikir,kita juga diberi peluang untuk mendalami Ilmu Agama..maka dengan akal yang dikurniakan itulaa kita berfikir yang mana halal dan haram,yang mana boleh perlu dibuat dan yang perlu ditinggalkan mengikut garis panduan syariah Islamiah.Bila kte berhijrah ke arah jalanNya,bermaksud kita ingin mengejar untuk mendapatkan rahmatNya.

Surah al Baqarah :218 

إِنَّ الَّذِينَ آمَنُواْ وَالَّذِينَ هَاجَرُواْ وَجَاهَدُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ أُوْلَـئِكَ يَرْجُونَ رَحْمَتَ اللّهِ وَاللّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ 

"Sesungguhnya orang-orang yang beriman, dan orang-orang yang berhijrah serta berjuang pada jalan Allah (untuk menegakkan ugama Islam), mereka itulah orang-orang yang mengharapkan rahmat Allah. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." 

Surah Ali Imran ayat: 195

فَاسْتَجَابَ لَهُمْ رَبُّهُمْ أَنِّي لاَ أُضِيعُ عَمَلَ عَامِلٍ مِّنكُم مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَى بَعْضُكُم مِّن بَعْضٍ فَالَّذِينَ هَاجَرُواْ وَأُخْرِجُواْ مِن دِيَارِهِمْ وَأُوذُواْ فِي سَبِيلِي وَقَاتَلُواْ وَقُتِلُواْ لأُكَفِّرَنَّ عَنْهُمْ سَيِّئَاتِهِمْ وَلأُدْخِلَنَّهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ ثَوَابًا مِّن عِندِ اللّهِ وَاللّهُ عِندَهُ حُسْنُ الثَّوَابِ

Maka Tuhan mereka perkenankan doa mereka (dengan firmanNya): "Sesungguhnya Aku tidak akan mensia-siakan amalan orang-orang yang beramal dari kalangan kamu, sama ada lelaki atau perempuan, (kerana) setengah kamu (adalah keturunan) dari setengahnya yang lain; maka orang-orang yang berhijrah (kerana menyelamatkan ugamanya), dan yang diusir ke luar dari tempat tinggalnya, dan juga yang disakiti (dengan berbagai-bagai gangguan) kerana menjalankan ugamaKu, dan yang berperang (untuk mempertahankan Islam), dan yang terbunuh (gugur Syahid dalam perang Sabil) - sesungguhnya Aku akan hapuskan kesalahan-kesalahan mereka, dan sesungguhnya Aku akan masukkan mereka dalam Syurga yang mengalir di bawahnya anak-anak sungai, sebagai pahala dari sisi Allah. Memang di sisi Allah jualah pahala yang sebaik-baiknya (bagi orang yang beramal soleh)". 


Nak berhijrah ke arah kebaikan..?? susah ke senang..?? Senang je kalau kita betul2 ikhlas ke arah itu...Bila kita diberi peluang utk berubah ke arah yang lebih baik,why not kte tak grab je peluang tuu...??Setiap orang ada silapnya,,Allah bagi peluang untuk kita perbaiki kesilapan itu...bergantung pada diri kita sama ada mahu atau tak untuk berhijrah...sampai bila mau berada di takuk yang lama..? fikir2 dan renung2kanlaa..

Mafkan saya jika ada kesalahan terkurang dimana2,teguran amat diperlukan.Saya bukanlaa orang yang baik tapi saya berusaha untuk jadi orang yang lebih baik dikalangan yang terbaik.in shaa Allah.Moga Allah redha.


"..Rabbi Yassir wala tu'asir watamimna bikhoir.."


Sekian sahaja buat kali ini..jaga diri,jaga amal,jaga iman dan jaga hati. -wslm-No comments: