Tuesday, October 2, 2012

"..Kehidupan.."

...Bismillahirrahmanirahim..
Assalamualaikum..Alhamdulillah masih lagi diberi nafas utk teruskan perjuangan.Berada di alam uni pn sempat lagi blogger..???huhu.Sedikit masa yang terluang nie,saya lebih suka untuk meluangkan masa dengan blog-walking atau post something kt blog.
01.09.12 saya datang daftar sebagai penuntut Ilmu di Bumi USIM nie,harinie dah pun 02.10.12... Bermaksud dh sbulan saya berada dsni,bergelar sorg penuntut dsni.Alhamdulillah Ya Allah,kerana bagi saya peluang untuk teruskan perjuangan yang masih berbaki ini,kerana bagi saya keizinan untuk saya rasai bgaimana khidupan alam uni.Beberapa pengalaman yang saya kutip,dari mula saya berada dsni smpai skrg.pengalaman tuu tak banyak laa sbb saya baru sbulan dsni,hehe.
Kehidupan sbg alam uni mmg bbeza dgn alam psekolahan.Kalau dulu,dskolah cg2/ust/ustzh selalu ingatkan kita ttg homework,ingatkan kita utk study,even maksud utk stiap pkataan (utk sbjct english/arabic).Berbeza dengan alam uni,lect mmg dh tak minta kte utk stdy..utk dtg clas k bgai.masing2 dah bsar pjg,boleh berdikari,boleh pikir sendri yang mana patut atau tak patut.
Banyak tugasan..?? biasa laa tuu,tugasan tuu sentiasa ada selagi kita bernafas..tugasan sbg sorg anak,sorg pelajar dan yang paling utama sbg hamba Allah.Tidak dinafikan,kt sni memang sedikit full masa tuu.Dan dengan ini juga,saya sentiasa mengingatkan diri saya "..Masa itu pantas,masa itu emas..Masa tak tunggu kita,so kita kena kejar masa.." Stress...?? amalan yang kurang baik tapi mesti akan dialami oleh setiap orang baik pelajar ataupun bukan pelajar. Stress bila ada masalah.Masalah tuu akan sentiasa datang selagi kita hidup. Masalah tuu sebenarnya bukan membebankan kita tapi ia memberi pengajaran kita dari segi kesabaran dan kekuatan. Sentiasalaa berdoa moga kita sentiasa sabar dan tabah serta kuat dan ikhlas untuk menerima dugaan/masalah ini. Bertindak bijaklah dalam mengatasi masalah tersebut.
Saya sendiri pun alami benda yang sama,tapi saya perlu kuat,sabar,tabah dan ikhlas untuk terima dan atasi benda tuu..Alhamdulillah Ya Allah,dengan bantuan yang Engkau berikanlaa aku masih lagi bertahann. Tak lupa juga terima kasih yang tak terhingga pada Ayah,Mama dan Family saya yang sentiasa support saya dari belakang..Kalian adalah kekuatan saya untuk terus kuat meneruskan perjuangan ini.
Pengalaman laen..? Bukan pengalaman sangat tapi pengajaran. Berada disini banyak mengajar saya erti kesabaran,juga mengajar saya untuk berdikari. Al-maklumlaa 1st time kot dk jauh dengan parents nie,hehe (bukan anak manja tapi anak yang baek sbb tak nak dk jauh dengan ayh & mama..huhu). Alhamdulillah saya laluinya dengan sabar,insya'Allah.. Mengajar saya erti kesabaran sebab berjalan kaki tiap2 hari ke kampus (kalau tak dapat bus atau tak nak bus..saya jalan kaki je..),kalau dulu pergi kmana2 tuu naek je kereta..mudah kan..? tapi dk sni kena banyak sabar..kmana sahaja kena berjalan kaki..rushing ksana kemari.masa tuu berlalu dengan begitu je,pantas sangat.
Mohon doa dari kalian,doakan kami moga sentiasa dipermudahkan segala urusan.insya'Allah.
"..Belajar itu salah satu Jihad Fi Sabilillah...Semoga Allah redha,insya'Allah"
Sekian sahaja,jaga diri elok2 dan jaga amal. -wslm-

No comments: